Biografie


Julia Rusanovsky begon als vierjarige met het bespelen van de viool en de piano. Op twaalf jarige leeftijd besloot zij geheel voor de viool te gaan en werd zij toegelaten tot de Jong Talent afdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Hierna vervolgde Julia haar studie bij Heinz Oberdorfer (violist van het Parkanyi Kwartet en plaatsvervangend aanvoerder van het NedPho) aan het Conservatorium van Arnhem, waar zij in juni 2010 haar diploma behaalde.

Julia heeft verschillende masterclasses gevold van Maestro Vadim Brodsky in Polen en Italië. Ook heeft zij lessen gehad van o.a. Moshe Hammer, Viktor Kuznetsov, Mila Baslawskaja en Dimitri Ferschtmann. In 2001 behaalde zij de eerste prijs bij het SJMN concours (Stichting Jong Muziektalent Nederland).

Als violiste heeft Julia op verschillende podia opgetreden. Zo heeft zij velen recitals gegeven door heel het land, is zij op theatertour geweest met Ernst Daniel Smid waarbij zij het kwartet aanvoerde en is zij freelancer in het orkest van André Rieu. Ook samen met haar eigen opgerichte pianotrio ‘Scarbo’ treedt Julia veelvuldig op door heel Nederland. In Noord-Spanje is Julia plaatsvervangend aanvoerder van de Real Filharmonia de Galicia. Ook heeft zij meerdere malen als freelancer bij diverse Nederlandse orkesten gespeeld.

Julia speelt op een prachtige Camilli viool uit 1738 die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.